Travguide

Vi vill att både nya och rutinerade skall få bästa möjliga guide till travsporten och spelet på hästarna. Fråga oss gärna om ni har frågor och funderingar när ni är på plats.


Är det första gången som du kommer i kontakt med travsporten kan alla termer och fackuttryck tyckas lite svårbegripliga. För att underlätta för dig finns här en kort introduktion till spelet och dess hemligheter.

TIPS: Skapa ett konto på ATG.se och sätt in pengar redan innan du kommer till banan för en enkel och smidig spelläggning. Se en video om hur du gör HÄR.

Travprogrammet till våra nästkommande tävlingar kan du läsa via länk genom att gå till Travprogram.

Förstå programmet 

BEGREPP FÖR ATT SPELA PÅ HÄSTAR

Som novis inom travsporten kan alla termer och fackuttryck tyckas lite svårbegripliga. För att underlätta för dig finns här en kort introduktion till spelet och dess hemligheter.

VAD ÄR ODDS? 

Om din häst vinner, kommer du att vinna pengar. Hur mycket det blir beror på vilket odds hästen gav. Oddset bestäms av hur mycket som spelats på just den hästen. Den häst som står lägst i odds kallas ''favorit". Du kan se vilka vinnarodds hästarna står i på vår informations- tavla banan samt på TV-skärmarna.


VILKEN HÄST VINNER?

Det är det kluriga det och precis det allt går ut på, att försöka lista ut i förväg vem som vinner. Om du är nybörjare kan du ta hjälp av olika experter på internet. 

Eftersom oddsen bestäms av samtliga spelare, så är det svårt att göra bort sig. Mindre vinstchans betyder högre odds och större vinst. Vad spelet egentligen går ut på är att hitta hästar som du anser har större vinstchans än vad oddset indikerar. Hänger du med?!

Vinnare går att spela i varje lopp. Du satsar pengarna på den häst du tror vinner loppet. Du får satsa hur mycket du vill men lägst fem kronor. 

Plats går också att spela i varje lopp. Du satsar pengarna på den häst du tror skall komma bland de tre första (i lopp med sex eller färre betalas det bara ut plats på de två första). Det är alltså "lättare" att vinna pengar på platsspelet jämfört med vinnare, och oddsen blir därför lägre. Platsoddset beräknas på de tre placerade hästarna och är därför svårt att beräkna i förväg. Du får satsa hur mycket du vill men lägst fem kronor. 


HUR SPELAR MAN V75®?

V75®, V86®, V65® osv. är så kallade streckspel. Detta är spelen för dig som vill vinna stora pengar. V75 är ATG:s lördagsspel och erbjuder vinst på 7, 6 och 5 rätt, med cirka 50 miljoner i den totala vinstpotten. V75 avgörs på Färjestadstravet tre gånger per år.

Varje onsdag avgörs V86®. Det gäller att hitta vinnarna i åtta lopp och du vinner på 8, 7 och 6 rätt. Hittar du alla åtta vinnare är chansen stor att du blir rikligt belönad. På måndagar kan man spela V64® eller V5® på Färjestadstravet, även där med chansen att vinna fina pengar! Vissa tävlingsdagar erbjuder också möjligheten att spela V65®.

I V3® gäller det att tippa vinnaren i tre utvalda lopp. Du beställer antal andelar à 10 kronor på de hästar du spelar på i V3-1. Vinner du där väljer du vidare i V3-2. Hur många hästar du kan välja beror på hur många andelar du satsat på vinnaren i V3-1. Vinner du även i V3-2 placerar du dina resterande andelar i V3-3. Vinstens värde anges per andel.


DAGENS DUBBEL

När det gäller Dagens Dubbel® så skall du tippa vinnaren i två lopp - vid V64® lopp nummer 7 och 8, vid V75® lopp nummer 9 och 10.