Oj oj oj…Kalmarhästen till Elitloppet?

Amatörtränade A Fair Day var en travets kelgrisar redan innan långfredagens lopp.
Sedan gick Elisabeth Almhedens skjutare ut och vann Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestadstravet på en världstid.
– Elitloppet? Det får vi se om…det är inte helt omöjligt i alla fall, sa Kalmaramatören efter A Fair Days chockseger på tiden 1.09,4a över 1640 meter


Elisabeth Almheden från Kalmar har återupptagit livet med hästarna efter sin pensionering,
Hon har två hästar i stallet och årsdebuterade båda under Färjestadstravets klassiska långfredagstrav. 
Maroon Day är fyra år och vann dagens inledande lopp några timmar före V75 startade, Oscar Ginman satt bara och höll i sig och vann med sju (!)  längder med hästen.
Framåt eftermiddagen var det dags för dagens största lopp Prins Carl Philips Jubileumspokal för femåriga hästar. Där krossade den ett år äldre helbrodern A Fair Day motståndet på världstiden 1.09,4 över 1640 meter. Ett tangerat löpningsrekord från 2022 då Björn Goop vann på samma tid med San Moteur.
– Banan är supersnabb och jag hade kunnat köra 1.08,5 om det hade behövts, sa kusken Oscar Ginman.
Kalmaramatören tog ledningen direkt bakom bilen. Italienske favoriten Diamond Truppo var chanslös att hänga med från spåret invändigt.
Alessandro Gocciadoro tryckte på med sin häst och försökte göra livet surt för A Fair Day men italienaren var trött och bröt ut redan i den sista kurvan.
Oscar Ginman höjde armen i en segergest 100 meter före mål.
– Jag vinkade till publiken och det kostade banrekordet, Men det spelar ingen roll. Vilken fantastisk häst det här. Han är fullständigt komplett. I dag hade jag kunnat köra sekunden snabbare om det hade behövts, sa Oscar Ginman.
Alla vill se A Fair Day i Elitloppet. Reporter Matteus Lillienborg ställde frågan till Elisabeth Almheden i direktsändningen i TV12.
– Elitloppet? Det är inte omöjligt i alla fall. Det är en riktig sagohäst som kan allt och vill allt, sa Kalmaramatören.

”Ett av landets bästa ston”
Det var sju åtta grader i luften och ingen sol attt tala om denna tidiga påsk i Karlstad.
Stefan Melanders sto Decision Maker presenterade sig på allvar under vintern då hon tog fem raka segrar. I Folke Hjalmarssons Minneslopp för femåriga ston mötte hon våren och vann hur enkelt som helst efter tidig ledning.
Carl Johan Jepson behövde bara köra 1.14,0 första varvet och hade mycket sparat. Segertiden skrevs till 1.12,1 över 2140 meter auto.
– Hon är helt klart ett av landets bästa ston. Vi hade växlat upp ett snäpp i dag och hade en livlina till höger om oss i rycktussarna i öronen. Men de behövde vi inte rycka i dag så den växeln kan vi spara till en annan gång, sa Jepson..

I övrigt noterade vi att…
…ingen spelare med lyckades få alla rätt på V75 och budskapet håller i sig från ATG: Drömjackpot på V75 på Romme på söndag med minst 100 miljoner till ensam vinnare med 7 rätt. Detta med lördagens omgång kvar på Klosterskogen att räkna på.


…det blev en smäll i mellangärdet direkt i Karlstad på de flesta spelarna, I trekilometersloppet som inledde V75-spelet segrade Ready to Roll trots att den nioårige valacken fick springa utvändigt ledaren så gott som hela loppet. Detta över mastiga tre kilometer! Kusken Jan Silvén har tränat hästen själv en gång i tiden och körde fram självmant och gav Björn Goops favoritspelade Dajanov det hett om öronen, Sista 800 meter körde Silvén helt och hållet på ledarhästen och hade knäckt denne orkesmässigt i god tid före mållinjen. Tränar gör amatören Peter Erlandsson med licens på Färjestadstravet.
…loppet Amatörernas Påskpris blev sevärt. Ett lopp för eldsjälar där både hästar och kuskar kom från den B-licensierade delen av sporten. Det kördes frisk framme i täten och Peter Strömberg gjorde det mesta rätt. Juha Koskela från Eskilstuna tränar vinnaren Shiraz de Zeun som smögs och var först i mål. En överraskning spelad på sex procent.
…även kallblodsloppet fick en oväntad vinnare. Ole Johan Östre stannade på innerspåret med Faks Odin (fem procent) och slapp ut från tredjeparet invändigt och fick full fart på Faks Odin sista biten. Fakserling var tapper men fångades in. Norske Erik Killingmo tränar vinnaren.
…20-årige Alex Persson tog sin första seger i V75 med sin farbror Håkan K Perssons Mega Occagnes. Det hände i loppet för lärlingar Lars "Tvåan" Nilssons Minneslopp. I en galoppfylld inledning chansade Alex och körde till från ett bakspårtill ledningen med andrahandsfavoriten och spårade till mål.
– Det här har jag drömt om sedan jag satt och lekte travlopp på studsmattan som liten! 
..utdelningen på sju rätt förvandlades till jackpot sedan storskrällen Quintus Tooma tagit hem den avslutande avdelningen,. Sex betalade 17 814 kronor och fem rätt 507 kronor.

Publicerad fredag 29 mars 2024.