San Moteur strålande i comebacken!

Han hade inte startat på ett halvår inför comebacken. Trots en stor startgalopp kom San Moteur tilbaka på ett imponerande sätt och vann enkelt. – Det är en häst utöver det vanliga, sa segerkusken Björn Goop.


Den svenska travstjärnan var en av favoriterna att vinna Prix d’Amerique i år. Men en skada satte stopp för San Moteurs medverkan i världens tuffaste travlopp den sista helgen i januari. Han tvingades till en operation och istället fick han byggas upp inför en ny säsong där han bland annat även missade Elitloppet.
 Under fredagskvällen på hemmabanan Färjestad gjorde han comeback på tävlingsbanan efter ett halvårs långt uppehåll. Det var inte utan dramatik då San Moteur galopperad kort efter start då Björn Goop laddade från spår åtta bakom startbilen i jakten på att nå ledningen. San Moteur tappade 50, 60 meter på galoppen och kom ifatt fältet cirka 1300 meter kvar till tredje par utvändigt. När Björn Goop sedan gav sin stjärna anfallssignalen accelererade San Moteur enormt och flög förbi sina konkurrenter ute i tredjespår inom sista kurvan. Han gjorde en enastående upphämtning efter galoppen och kom tillbaka till en imponerande seger. 
– Det var helt otroligt. Det var den värsta start jag varit om. Han felade efter 50–60 meter men jag förstod när han kom ikapp att han kunde vara med där framme, sa ägaren, uppfödaren och medtränaren Håkan Arvidsson efter loppet. 

Segerkusken Björn Goop berättade följande i vinnarcirkeln. 
– Jag försökte öppna med honom, han måste lära sig det. Han blev för ivrig och på travspråk slog han ihop och galopperade. Han kändes fin och har tränat bra, så det fanns hopp ändå, sa Björn Goop
– Normalt sett ska man inte köra med hästarna efter galopp tycker jag, men han behövde en rejäl genomkörare, och är en häst utöver det vanliga. Prestationen var fantastisk. Men han måste lära sig att slappna av lite bakom bilen, vi får ändra lite smådetaljer i utrustningen, så kommer han lära sig, fortsatte Goop.
Segertiden blev 1.11,56/2140a och förstapriset var 60 000 kronor. 

Håkan Arvidsson berättade efter loppet att nästa start för San Moteur blir i Eskilstuna om två veckor. Därefter ställs siktet in mot det storloppet Åby World Grand Prix den 11 augusti med sex miljoner i förstapris. 
Sjuårige San Moteur har hittills drygt 12,5 miljoner kronor och tagit 21 segrar på 30 starter.

/Kanal 75

Publicerad måndag 1 juli 2024.