San Moteur utklassade alla i Paralympiatravet

San Moteur hade stor show när han tog en förkrossande seger i Paralympiatravet.
Björn Goop och Håkan Arvidssons ögonsten var smått överlägsen och går nu vidare till Elitloppet som favorit.
– Det är en fantastisk häst och han kändes jättefin hela vägen. Nu njuter jag, sa Björn Goop.


Ett av svensk travsports stora affischnamn imponerade stort när Paralympiatravet avslutade en formidabel tävlingsdag på Åbytravet. De enastående sportsliga prestationerna avlöste varandra och San Moteurs insats i Paralympiatravet var något alldeles extra. Han utklassade de andra när han tog hem förstapriset på 1,5 miljon kronor i händerna på Björn Goop.
Efter en försiktig start bakom bilen kastade Goop loss efter ett halvvarv och forcerade San Moteur till ledningen 1300 meter kvar, när Örjan Kihlström bakom Mister Hercules släppte täten efter att ha tagit över den efter femhundra meter. San Moteur kom upp till varvet på tiden 1.09,8 och fortsatte i pigg stil att dra på under slutrundan. I sista kurvan kom Hades de Vandel upp på utsidan och försökte gå i närkamp, men när Björn Goop lättade lite på tömmarna inne på upploppet stack San Moteur ifrån till en mycket lätt seger. Vinnartiden blev 1.10,8/2140a och intrycket på stjärnhästen var rent lysande. Det var den sexårige hingstens 17:e seger i 22:a starten och den andra i år på lika många stater. Han har nu sprungit in drygt 8,9 miljoner kronor. Vid sidan av banan stod en mycket nervös ägare och uppfödare Håkan Arvidsson som kunde pusta ut efter segern.
– Det är ett fantastiskt lopp och en fantastisk häst. Sist han vann var det en lättnad och nu är det bara glädje faktiskt. Det var ett fruktansvärt tufft lopp och det var körning hela vägen. Jag vet inte vad det är frågan om, men han är stenhård och tål vad som helst. Jag var orolig hela tiden för det är en jäkla press och alla förväntar sig så mycket. Det är en häst som jag har tagit fram själv och det är helt fantastiskt. Nu laddar vi mot Elitloppet och det ska bli otroligt roligt, sa Håkan Arvidsson.

”Det var sämsta taktiken som blev”
Tränaren och segerkusken Björn Goop log med hela ansiktet när han tog emot publikens ovationer på Åby-travet.
– Det är alltid mycket känslor och det är mycket nerver och mycket som står på spel. Det är mycket som kan gå fel så det blir alltid en känslostorm. Håkan är min morbror och en känslomänniska. Han är väldigt duktig och har ett stort tålamod med hästarna, sa Björn Goop.
– Det kändes jättebra hela vägen och hästen kändes fin. Han var lite överladdad idag och det kan han vara ibland. Det var sämsta taktiken som blev att få Örjan i rygg för det är inget man vill ha och inte med den hästen. Men det kändes bra hela vägen och in mot upploppet.
– Det är en fantastisk häst och har alltid varit det. Vi ska inte glömma våra föräldrar i det här, Håkans pappa och min pappa som har lagt grunden till den här hästen. Han hade bara fått ett lopp i kroppen och det känns som att han kommer att bli ännu bättre nu med ytterligare ett lopp, fortsatte Björn Goop.
Tvåa i mål blev Hades de Vandel och trea blev Rackham. Däremot galopperade Mister Hercules i rygg på ledaren trehundra meter kvar, när Örjan Kihlström drog ner det norska huvudlaget.

Michael Carlsson, Kanal 75

Publicerad lördag 6 maj 2023.