Imponerande kross av San Moteur i Årjäng

– "Har ett hjärta av guld"
San Moteur svarade för en imponerande kross av konkurrenterna i Årjängs Stora Sprinterlopp.
Värmlands-hästen fick ett tungt lopp i tredjespår och utvändigt om ledaren – men avgjorde ändå som den superstjärna han är.
– Vilken jäkla häst det är. Det ska inte gå att prestera på det här sättet, men han har ett hjärta av guld, sa delägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.
– Det är en fantastisk häst och jättekul att han fick vinna det här loppet, sa Björn Goop som tog sin första seger i Årjängs Stora Sprinterlopp.


Sveriges vackraste travbana var värd för V75® och omgången avslutades med att en av världens bästa hästar bjöd på en suverän uppvisning. Värmlands-pöjken Håkan Arvidsson berättade innan att han länge haft en dröm om att få vinna det här stora loppet i Årjäng. Nu stod han väldigt nervös vid sidan och fick se sin ögonsten krossa konkurrenterna – trots en tuff resa. San Moteur inledde i tredjespår genom första kurvan innan han kom fram utvändigt om den ledande Click Bait efter ett halvvarv. Sedan skruvade tempot upp våldsamt dryga halvvarvet kvar där Per Lennartsson bakom Click Bait försökte dra musten ur San Moteur. Men den sistnämnde är ingen häst man knäcker så lätt och inne på upploppet sög han tag i Click Bait och kopplade greppet 150 meter kvar. Missle Hill spurtade vasst till andraplatsen men San Moteur stod helt i en klass för sig. Det här var stjärnhästens första start efter andraplatsen i Elitloppet och han har tjänstgjort som avelshingst på Menhammar Stuteri de senaste månaderna. Detta samtidigt som Håkan Arvidsson åkt fram och tillbaka från Värmland två gånger i veckan för att träna hästen. San Moterur segrade på tiden 1.10,2/1640a. Förstapriset var 600 000 kronor och därmed har den femårige hingsten sprungit in drygt 11,6 miljoner kronor.
– Hjärtat stod still hela loppet, det här var fruktansvärt, sa Håkan Arvidsson efteråt som berättade att man mer känner lättnad än glädje just i den stunden.
– Jag har svårt att känna glädje direkt när han vinner. Det är mer lättnad och glädjen kommer senare, sa Håkan och utbrast:
– Vilken jäkla häst det är! Det ska bara inte gå att prestera på det här sättet som han gör efter vilan. Han har varit i aveln och bara gått konditionsträning i två månader och det snabbaste efter 1.35-tempo. Så han har inte gått ett enda riktigt snabbjobb. Men han kändes otroligt fin i de två senaste jobben och då steg förhoppningarna.
– För mig finns det inget större än att vinna här i Årjäng. Jag känner som tusan för den här travbanan och att få vinna här är sanslöst roligt, sa Håkan Arvidsson.
Hur upplevde du loppet?
– Jag fick lite torskfrossa när han fick ett så tungt lopp. Men Björn var jäkligt cool i första sväng och körde inte för fort där. Men jag trodde det skulle bli tufft när det blev en så dryg förstasväng och sedan dödens. Det tog lång tid innan han kom fram utvändigt om ledaren. Det ska normalt inte kunna gå men det är en helt otrolig häst, fortsatte Arvidsson.
Hur ser den kommande matchningen ut?
– Det finns en plan att starta var fjärde vecka nu hela hösten och vintern. Vi har ett stort mål och det är att vara med i Prix d’Amerique för jag tror att distansen kommer att passa honom. Nästa lopp blir förmodligen i Åby Stora Pris, även om vi nu också fick en inbjudan till Hugo Åbergs i och med segern.

”En upplevelse att få vinna det här loppet”
Även segerkusken Björn Goop var full av beundran för San Moteur, som dock berodde sig knepigt precis innan start.
– Han var nervös innan men i loppet var han mogen och förstod vad det gick ut på. Han var jättecool i defileringen och i provstarten, men helt plötsligt när det var en minut kvar till start fick han en nervositetskick. Han blev nervös och spänd och det var lite samma inför Derbyt. Jag fick försöka bryta hans tankemönster och försöka få honom att tävla. Kul att han skötte sig. Vi visste att han skulle få ett jobbigt lopp idag, men det kändes bra hela vägen. Det är en fantastisk upplevelse att få vinna det här loppet med honom, sa Björn Goop.
– Det är en fantastisk häst som har en fantastisk inställning. En skön individ men så har han den där lila nerven i sig. Vi är värmlänningar och hästen är härifrån och travet är väldigt stort i Värmland. Att få vinna det här loppet betyder mycket eftersom vi aldrig har vunnit det tidigare, fortsatte Goop.

Michael Carlsson, Kanal 75
Foto av Malin Albinsson/TR Bild

Publicerad lördag 15 juli 2023.