Goop inledde nyåret på hemmabanan med hattrick

Björn Goop vinner flest lopp på Färjestad – år efter år.
20 år i rad har han vunnit kuskchampionatet.
När V75® inledde tävlingsåret 2023 på Färjestad blev det ett hattrick och två segrar inom V75.


Dear Friend var lördagens största favorit på V75® men stoet galopperade redan innan bilen släppte startfältet och därmed var det upplagt för en skräll i silverdivisionen (V75-3).

Det blev också en överraskning sedan sex-procentaren Shapes avgjort från andra utvändigt över upploppet tillsammans med sin tränare Björn Goop.

Björn Goop var het på hemmaplan och i bronsdivisionen (V75-5) lyckades han med minsta marginal försvara innerspåret och ta hand om ledningen in i första sväng tillsammans med andrahandsfavoriten Graces Candy. Väl i ledningen försvarade sig det Jörgen Westholm-tränade stoet starkt och höll undan för favoriten Vinci Nice som utmanade rejält utvändigt.

Segertiden blev utmärkta 1.12,8 över distansen 1 640 meter autostart.

- Banan har blivit bättre och bättre ju längre dagen har gått. Fantastiskt att vi kan köra en 12-tid i det här vädret, sa Björn Goop och gav banpersonalen en eloge.

Björn Goop inledde årets första tävlingsdag på Färjestad med ytterligare en vinst utanför V75, med egentränade The Eagle i lopp 4, och började därmed året på hemmabanan med ett hattrick.

Spets och slut
Everglo Lemon
 var klar favorit i klass II (V75-1) och tillsammans med sin tränare Anders Eriksson blev det enkelt från spets. Det var fyraåringens tredje seger i sjätte starten.

Lika enkelt blev det för favoriten i V75-4 som var öppet endast för hästar i amatörträning. Stefan Persson körde offensivt och kom tidigt till spets med Demir K.M.E. som sedan höll undan säkert. Det var tredje raka segern för sexåringen som är obesegrad i sin nya regi hos Hanna Lähdekorpi.

- Han var verkligen duktig, det gick fort en bit mitt i loppet och han kunde ändå hålla farten bra till slut, kommenterade Stefan Persson.

Guldseger för färska proffset
Stefan Persson hade en bra dag i sulkyn och vann även gulddivisionen som var placerad utanför V75. Loppet bjöd på dramatik kort före start då banveterinärerna strök storfavoriten Revelation på grund av hälta. Med Revelation ute ur loppet tog Kuyt F.Boko chansen och var bara bäst trots att han fick göra jobbet utvändigt om ledaren. Stefan Persson satt i segersulkyn och vinnaren tränas av färske proffstränaren Johan Svensson som plockade ut sin licens vid årsskiftet.

- Att bli travtränare har varit mitt mål sedan jag var tolv år, det var en dröm när det var färdigt. Det här var underbart, sa Halmstad-tränaren som kunde räkna in en vinst i gulddivisionen som första proffsseger.

Första segern sedan kriteriet
Omgången bjöd på ett kallblodslopp och Backlös Uriel var en imponerande nio-procentare som avgjorde V75-2 från tredje utvändigt med en stark avslutning sista 500 meterna i tredjespår.

Mats E Djuse satt i sulkyn och tog över ledningen in mot upploppet och vann till slut säkert.

Vinnaren tränas av Jan-Olov Persson sedan i maj 2022 och det var sjuåringens första seger sedan triumfen i Svenskt Kallblodskriterium 11 augusti 2019.

Skräll blev det även i V75-6, ett försök i Diamantstoet, där fyra-procentaren Carroty avgjorde enkelt i händerna på sin tränare Robert Bergh. Det femåriga stoet satt i andra utvändigt och gick ifrån mycket enkelt över upploppet till karriärens åttonde seger.

Omgången avslutades med en säker favoritseger för Likeaboss och när Elias Strandberg ryckte tussarna ur öronen på ledaren dryga 500 meter före mål fick övriga inrikta sig på andrapriset.

- Min första V75-seger. Det här är jättestort, det går inte säga med ord, kommenterade en rörd amatörtränare Per Lindqvist.

7 rätt på V75 gav 68 387 kronor, sex rätt 543 kronor och fem rätt 48.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Publicerad lördag 7 januari 2023.