Gocciadoro bäst i fartfest

En profil är tillbaka.
Alessandro Gocciadoro tog hem långfredagens båda huvudlopp på Färjestad.
- Det kan vara en häst för Elitloppet, nästa år, sade Italiens championtränare sedan Jimmy Ferro B.R. sänkt motståndet utvändigt på 1.09,5.


Årets snabbaste segertid efter en av tidernas snabbaste öppningar.
Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal levde upp till alla förväntningar i en sanslös fartfest.
Anledningen var att Seven Nation Army och Bo Westergård kunde svara ut favoriten Iznogoud Am från början. Erik Adielsson nöjde sig emellertid inte med det och gav inte upp spetskampen förrän klockan första halvvarvet stannat på smått otroliga 1.04,9.
Det passade andrahandsfavoriten Jimmy Ferro B.R. perfekt och Gocciadoro kunde glida fram utanpå ledaren när tempot bedarrade.
Sedan följde en duell där en heroisk Seven Nation Army tvingades sträcka vapen.
- Det är en väldigt, väldigt bra häst. Och en internationell häst, han har startat i fyra länder och vunnit i alla. Jag mindes det här loppet från i fjol och trodde att det skulle gå fort i början, därför valde jag att ta det lugnt. Jag vet att min häst är stark och tål att gå utvändigt,. Det kan vara en häst för Elitloppet, nästa år. Att gå ut där redan som femåring är för tufft, förklarade Gocciadoro som gjorde sitt första gästspel på svensk mark sedan september och visade att han lär bli en faktor på lördagarna även denna sommar.

”Gör ett fantastiskt lopp”
Frågan är om Bo Westergård tänker likadant med Seven Nation Army?
Fredagens prestation lär i alla fall sätta hästen högst upp på listan om Danmark får en representant bland de 16 sista söndagen i maj.
Hästen visade inte bara nyfunnen startsnabbhet utan även beundransvärd inställning när han krigade till mållinjen trots det smått vansinniga öppningstempot.
- Det är klart att man funderar på att sluta köra när det går så fort, men jag hade sagt A och tagit beslutet att köra i spets, då får man stå för det, förklarade Westergård sin taktik och öste beröm över hästen:
- Jag tycker att han gör ett fantastiskt lopp. Han gav sig aldrig och kom igen 100 kvar. Hade han haft ytterligare ett lopp innanför västen så kanske han orkat hålla undan.
Däremot blev det en missräkning för hästen som uttryckt ambitioner att vara med Elitloppet.
Iznogoud Am galopperade i ledarryggen i början av upploppet.
- Det är en besvikelse. Det är klart att jag kan ta upp från start och sätta mig i andra- tredje utvändigt, men det gjorde jag inte. Jag tyckte att vi hade ett stort övertag och trodde att Bosse skulle sig, nu blev det inte så, kommenterade Adielsson spetskörningen innan han gav sitt omdöme om hästen.
- Han känns väldigt fräsch och fin och var inte tom när han galopperade. Men han knagglade till lite på första långsidan och på samma ställe på upploppet. Det krävs inte mycket i de farterna, det räcker med att de touchar i sig lite, för att det ska bli galopp.

Urstark italienska
För Gocciadoro innebar triumfen att han är obesegrad på V75 under 2023. Clarissa visade sig nämligen betydligt tuffare än sina kullsystrar då hon mosade Faeza Zet från utsidan i Folke Hjalmarssons Minneslopp på vassa 1.11,0/2 140 meter autostart.
- Det är en väldigt stark häst som vunnit många lopp i Italien utvändigt om ledaren. Jag trodde mycket på henne idag, berättade långfredagens segerherre som var på sitt bästa humör och strödde superlativerna omkring sig.
- Det är en väldigt fin bana här på Färjestad och ett mycket trevligt ställe att vara på. Jag hade fina minnen från den här dagen förra året, men då fick jag inte vinna något lopp så det var viktigt att lyckas i år. Sedan vill jag tacka Lutfi Kolgjini som varit väldigt snäll och låtit oss stå på hans gård. Det är ett fantastiskt ställe för hästarna, summerade Alessandro Gocciadoro.

Ingen jackpot trots Jackpot
Att våren kommit till Karlstad syntes på klockan även i övriga avdelningar. Amatörernas Påskpris varvades på 1.11 över full distans varpå Hipster K. visade överlägsen kapacitet sedan Linda Sedström svept till ledningen och kört ifrån klungan redan på sista långsidan.
- Hästen har tagit åt sig träningen väldigt bra och kändes urstark i tisdagsjobbet. Jag har vunnit många storlopp i USA, men att vinna V75 är också väldigt stort, sade Björn Norén som bjöd på ett rejält segervrål.
Favoritparaden fortsatte när Oscar Berglunds löfte Jackpot reglerade motståndet utvändigt om ledaren för Magnus A Djuse medan norske Ramstad Balder (Andras Opheim tränar och Adrian Solberg Akselsen körde) var tuffast bland kallbloden.
Mer dramatik blev det i Lars ”Tvåan” Nilssons Minneslopp där Andreas Lövdal såg ut att sitta hermetiskt fastlåst som femte häst på innerspår, men fann en väg ut på sista bortre långsidan och spurtade till seger bakom Maria Törnqvists Email.
Därmed låg värdet inför avslutningen på dryga tusenlappen och allt talade för att söndagens multijackpot skulle få ytterligare påfyllning.
Men Carl Johan Jepson och framförallt årsdebuterande Digital Eye ville annat och avrundade omgången med en praktskräll i LångfredagsStayern varpå utdelningen drog upp till 79 340 kronor.

 

Publicerad fredag 7 april 2023.