Elitloppsfavoriten San Moteur höll för trycket i en läcker årsdebut hemma på Färjestad.
- En oerhörd lättnad. Det är en ren plåga när han kommer ut och man inte vet hur bra han är, flämtade ägaren och uppfödaren Håkan Arvidsson.


Publiken slöt upp och hemmaidolen levererade.

San Moteurs comeback på tävlingsbanan på långfredagen gick helt enligt ritningarna.

Efter en lugn inledning gjorde Björn Goop draget redan efter 600 meter då han styrde fram utvändigt om ledande Bengurion Jet. Men varken Goop eller framförallt San Moteur nöjde sig med det.

- Han skötte sig bättre bakom bilen än jag trodde att han skulle göra. Det gick sakta efter 500 meter, men när han väl kom fram blev han lite för ambitiös och ville gärna vara först, förklarade Goop som helt sonika tryckte sig förbi sin värste konkurrent i en 1.06-speed varvet från mål.

Kort senare visade hastighetsmätaren på 1.20-fart i en vilofas innan Goop lät hästen sträcka ut en över upploppsrakan en gång till.

- Det är en glädje att köra den här. När han kom först lugnade han ner sig och var jättefin, fortsatte Goop.

Desto mer känslor visade som vanligt morbror Håkan Arvidsson som var märkbart tagen efter loppet.

- En oerhörd lättnad. Det är en ren plåga när han kommer ut och man inte vet hur bra han är. Han hade jobbat bra, men man vet ändå inte förrän han startar.

Segertiden blev 1.13,2/2 140 meter autostart och närmast väntar besked om vilken plan kretsen kring hästen väljer som uppladdning inför sista söndagen i maj.

- Vi har snackat om att göra en eller två starter till innan Elitloppet. Vilket det blir är upp till hästen. Han behöver inte många lopp för att vara bra, med det här loppet så tror jag att han kommer att vara både ett och två steg bättre nästa gång. Det gäller bara att hålla honom fräsch och glad, sade Goop.

Vägen kan komma att gå via försök och final i Paralympiatravet.

- Jag tar ett snack med Björn ikväll. Det är mycket möjligt att det blir ”paralympic”, annars väntar vi fyra-fem veckor med att starta. Vi får se, summerade Arvidsson om hästen som i skrivande stund är favorit på förtidsoddsen till båda loppen hos spelbolaget ATG.

Robin Johansson, Kanal 75
Foto: Urban Kihlman/ALN

Publicerad fredag 7 april 2023.