San Moteur enastående på 1.09,4 -"Är en fruktansvärd häst"

San Moteur bjöd på en makalös uppvisning i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad.
Trots en tuff resa utvändigt om ledande Önas Prince såg han näst intill obrukad ut och vann på 1.09,4 – den snabbaste tiden i Europa i år.
– Det är en fruktansvärd häst. Tredjespår och dödens och vinner på på 09,4. Det är fantastiskt, sa delägaren Håkan Arvidsson.
– Nu fick han verkligen visa hur bra han är, sa Björn Goop som gjorde segergest när mållinjen passerades.


Femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad var en riktig godbit på förhand med flera potentiella elitloppshästar. Det blev också ett mycket sevärt lopp där vi fick se en sanslös prestation av San Moteur. Favoriten Önas Prince försvarade planenligt innerspåret från start och öppnade första femhundra metrarna efter 1.08,7. Men Björn Goop bakom familjehästen San Moteur lämnade inget åt slumpen. Efter en lugn start gjorde han slag i saken direkt i första sväng och kastade sig ut i tredjespår för avancemang. San Moteur nådde fram utvändigt om ledaren efter sexhundra meter och då var positionerna intagna. Best Ofdream Trio blev avlöst till andra par utvändigt, i rygg på ledaren satt Bepi Bi och i tredje par utvändigt Brambling.

”Björn sa innan jag slår Önas Prince från dödens”
Per Nordström bestämde farten i täten och Önas Prince varvade på 1.09,7. San Moteur hade sannerligen inte givit slaget förlorat och när Björn Goop bad om en liten överväxel på upploppet avgjorde han på några steg. San Moteur plockade enkelt ner ledande Önas Prince och vann till synes obrukad på det nya banrekordet 1.09,4 över distansen 1640a. En enastående insats där det såg långt ifrån utsålt ut när mållinjen passerades och Björn Goop gjorde segergest. Vid sidan av banan stod delägaren och San Moteurs ständige följeslagare och var märkbart tagen över sin hästs prestation.
– Det är en fruktansvärd häst. Tredjespår och dödens. Det går inte att beskriva, sa Håkan Arvidsson.
– Björn sa i tisdags att jag ska slå Önas Prince från dödens. Det gjorde han ju men jag trodde inte riktigt på det då. Det är en hemsk häst och det finns massor kvar att göra på honom. Det är fantastiskt, det är det här man drömmer om, fortsatte Håkan.

”Det här betyder mycket”
Även segerkusken Björn Goop var förstås överlycklig över segern som var värd 250 000 kronor.
– Det är klart att det betyder mycket. Det är min morbrors häst och vi har alltid känt att det är en fantastiskt fin häst. Det har varit lite krångligt under tre- och fyraåringssäsongen men nu fick han visa hur bra han är, sa Björn Goop.
– Jag tog en lugn start för jag ville ge honom självförtroende bakom bilen. Men sedan ville jag inte sitta för långt bak och vara före Brambling. Han har fått snälla lopp tidigare men han tål att gå och jag ville fram till ledaren. Det här är jättestort på min hemmabana, med familj, släkt och vänner.
När Björn Goop fick frågan om Elitloppet kan vara aktuellt sa han så här.
– Jag vet inte, han är bara fem år. Visserligen har många femåringar vunnit Elitloppet men det är upp till min morbror att bestämma. Vi får se, han kanske vill ha häst i många år.

Nordström nöjd med Önas Prince
Tvåa i Prins Carl Philips Jubileumspokal blev Best Ofdream Trio och trea blev Önas Prince.
– Jag hade klart för mig att jag kunde köra runt 1.10 men det räckte ändå inte. Det är årsdebut och den andra hästen hade gjort en start innan. Vi ar inte maxat men han kändes fantastiskt fin. Vi fick stryk av en för dagen väldigt bra häst, sa Per Nordström.

Honey Meras övertygade i årsdebuten
Honey Mearas var fjolårets drottning bland de fyraåriga stona och hade övervintrat väl när Daniel Redén nu lät henne göra årsdebut i ett femåringslopp för ston. Örjan Kilström vilade inte på hanen och när tempot bedarrade mitt på den första långsidan sände han iväg stjärnstoet i tredjespår. Honey Mearas blev sedan kvar ute i spåren en bit innan hon nådde fram utvändigt om ledaren varvet kvar. Det gick sedan väldigt fort till slut och den sexfaldiga miljonärskan hade lite problem med aktionen i utgången av slutkurvan. Men sedan tog hon sig samman och visade prov på sin enorma inställning och krigade sig tillbaka till seger. En insats som definitivt lovar mer på segertiden 1.12,3/2140a.
– Hon gör det väldigt bra. Hon galopperade kort i sista sväng men det blev ändå säkert till slut, sa Örjan Kihlström.

En rejäl skräll inledde
V75 inleddes med en rejäl skräll när John Byström satte dit sin egentränade Conrad Launcher. Efter att ha kört offensivt mitt i loppet och forcerat sin häst till ledningen, försvarade sig Conrad Launcher sedan över upploppet till en säker seger. Han var spelad till blott tre procent av insatsfördelningen på V75 och gav 23 gånger i vinnarodds.
– Det var ett vinnande drag att köra till ledningen. Det hade varit svårt att vinna från femte utvändigt annars, kommenterade John Byström.

Adrians Loyal Cash bara bäst från dödens
Adrian Kolgjini trodde mycket på sin Loyal Cash som bara var bäst i V75-2. Hästen imponerade när han krossade favoriten Ove Palema från utvändigt om ledaren och efter en stenhård press över den sista bortre långsidan. Loyal Cash kopplade greppet in på upploppet och försvarade sig sedan strålande mot Estrella Diamante den sista biten.
– Det var skönt att vi fick sätta dit honom. Jag tycker det är en fin häst och fick köra på styrka. Han svarade ärligt upploppet ner och jag skulle nog inte ha ryckt det norska huvudlaget för han såg inte den andra hästen som kom, sa Adrian Kolgjini som åkte till Färjestad med en häst och blev hundraprocentig.
V75 avslutades genom en imponerande insats av Honfleur Mearas som vann enkelt trots en tuff löpning utvändigt om ledaren för Ulf Olsson. Det gedigna tränararbetet har gjorts av Ulf Stenströmer och det här var andra raka segern för Honfleur Mearas i Axevalla-tränarens regi.
Sju rätt på V75 gav 29 431 kronor.

Publicerad fredag 15 april 2022.