Pirrande karusellkänsla bakom Tangen Haap

Med tränaren Björn Karlsson på utvisningsbänken i några dagar fick Erik Adielsson ta plats bakom Tangen Haap.
Favoriten i kallblodens storlopp Unionskampen i Karlstad var helt i en klass för sig.
- En fantastisk travare! Man blir påmind om känslan när man åkte karusell som liten och bara ville hoppa upp och åka en gång till, mös Erik Adielsson efter segern värd 300 000 kronor.


För sextonde året i rad möttes på lördagen svenskar och norrmän på Färjestadstravet i en landskamp i trav.
Årets upplaga av Unionstravet såg dock inte många norska ekipage.
I dagens huvudlöpning Unionskampen var förhållandena tvärtom, med enbart norskfödda hästar till start.
Ändå blev det blågul seger…
Solängets Björn Karlsson köpte nämligen Tangen Haap på auktion i Norge då hästen var ett år och stjärnan har tränats i Sverige under hela karriären.
2019 vann Tangen Haap Elitkampen på Solvalla med tränaren själv i sulkyn. Nu kom hästens näst största seger i karriärens tillsammans med Erik Adielsson.
Från ett spår fem bakom bilen flög tolvåringen till ledningen på några steg. Sedan var det mest att sitta och njuta bakom hästen menade alltid så blygsamme Erik Adielsson.
- Det är en otrolig travare som man kan köra på ”två fingrar”. Jag har kört honom en gång tidigare och då gjorde han ett jättelopp. Men han var ännu mysigare i dag. På 50 meter var jag förbi hästarna invändigt och behövde inte köra mer. Han är kvick den här rackaren, menade Erik Adielsson som trodde att han hade kört en bra bit under 1.13,0 första hundringen av loppet.
Efter att ha hållit ett jämnt 1.23-tempo under vägen lät Adielsson Tangen Haap sedan kliva undan till seger med ett par längder.
Segertiden för ishockeytvillingarna Henrik och Daniel Sedins häst skrevs till 1.21,6 över 2140 meter auto. Tvåa slutade norske Troll Solen, trea Söndre Jerkeld
- Han vann på en fantastisk tid med en hel del kräm kvar. Jag som kommer från Skåne har haft en jäkla tur att få köra många bra kallblod och det här är absolut en av de finare, sade Adielsson.

Torkade segertårar
Björn Karlsson och hustrun Ida har att göra med en stjärna med ett väldigt hårt humör. Tangen Haap gillar inte att stå i stall där han inte känner sig hemma under tävlingsdagar. Andra hästar gillar han inte heller.
Resan från Örnsköldsvik till Karlstad fick därför ske i två etapper med övernattning i ett lugnt stall i Örebro på vägen ner. 
- Vi såg till att inte komma så tidigt hit och Färjestadstravet ställde upp med ett eget stall. Jag är avstängd just för tillfället och det är fruktansvärt att stå vid sidan och titta på. Han är fantastisk, en evighetsmaskin. Det är väl egentligen först nu vid tolv års ålder han blivit komplett, sade Björn Karlsson efter att ha torkat segertårar efter loppet efter hästens 44:e seger i start 113.

Pedersen ordnade norsk seger
Momarken i Norge och Färjestad i Sverige turas om att arrangera landskamperna som körs varje vår och höst.
Norge representerades den här gången inte av så många ekipage. Enda norska segern kom i den avslutande bronsdivisionen där Morten Almeland Pedersen skrällde tillsammans med Hands Down D.E. Värdet på V75 fick därmed sig en knuff uppåt och sju rätt betalade 79 915 kronor.
I gulddivisionen - Uno Sweds Minneslopp - fick Missle Hill vinna lopp igen. Elitloppsfemman från förra året fick trava utvändigt ringrostige Disco Volante som inte orkade efter att ha fått anföra i relativt stillsamt tempo.
Mellby Free var mycket positiv mot ”grabbarna” och utmanade från andraparet utvändigt - men Missle Hill kontrade till seger.
- Han har varit lite down i år gentemot förra året. Senast visade han dock uppåtform och i dag var han riktigt bra, sade Örjan Kihlström.

"Love You-experten"
Robert Bergh fick Crazy First Love i träning i maj och två starter under september räckte för att den storvuxne sexåringen skulle lufsa till seger i Unionsstayern över tre kilometer.
Bergh körde sig till ledningen efter ett halvvarv och stannade där med nyförvärvet.
Bergh är känd för att lyckas extra bra med avkommor efter hingsten Love You.
- Jag ser utveckling i honom. Han är redan spänstigare och lär komma mer och mer med starter en vecka, tio dagar emellan. Får vi bara jobba på så här kan det här bli riktigt bra, sa Åbytränaren i vinnarcirkeln.

Hästar i alla spår
I V75-5 (klass I) sågs hästar i ”alla spår” genom den sista kurvan i en rafflande avslutning.  Solvallatränaren Anders Eriksson vann loppet med Gaylord Am som svarade för ett starkt lopp i tredjespår sista 700 meterna av loppet och förpassade storfavoriten Bugatti Miles (64 procent) till andraplatsen.
Conrad Lugauers fyraåring Mister K.O.Z. hade tagit fem segrar på sju starter inför lördagen och var en vinnare även efter debuten i V75 och klass II-loppet i en galoppfylld omgivning.
Även den inledande silverdivisionen innehöll många galopper. Sören Boel som jobbat åt Halmstadstränaren Peter Untersteiner med unghästar i många år fick chansen bakom Adde S.H. och hann undan på målfoto före spurtande Majestic Man efter ett lopp i dödspositionen.

Publicerad lördag 18 september 2021.