Hoppas fullborda dubbeln i Unionskampen

På lördag väntar Unionstravet på Färjestad och därmed landskampstämning mellan Sverige och Norge.
Då hoppas Björn Karlsson att hans Tangen Haap sällar sig till den exklusiva skara kallblod som vunnit både Elitkampen och Unionskampen.
- Det är inte många som har mäktat med att ta den dubbeln, säger Solängettränaren.


Unionstravet kördes för första gången 2005 i samband med hundraårsjubileet av den svensk-norska unionsupplösningen. Traditionen hålls vid liv och till helgen går vi på nytt ihop med norrmännen och kör en gemensam V75®-omgång på Färjestadstravet utanför Karlstad. Dagens huvudnummer är Unionskampen för kallblod med 300 000 kronor till vinnaren och där kommer Björn Karlssons formtoppade stjärna Tangen Haap (V75-6) bli hårt betrodd av spelarna.
- Det skulle vara en jäkligt fin fjäder i hatten att vinna det loppet. Då har han vunnit de två största, Elitkampen och Unionskampen. Det är inte många i den skaran som har lyckats med det. De som vinner Elitkampen är ofta mer sprinterbetonade och det krävs ett väldigt register för att vinna båda loppen. Lyckas han med det har han inget mer att bevisa, säger Björn Karlsson.

Vässat formen till max
Det råder ingen tvekan om att kallblodsspecialisten v-ä-l-d-i-g-t gärna ser sin häst vinna på lördag. Därför har han lagt upp träningen så att Tangen Haap ska vara på sin absoluta topp.
- Formen är nog så bra som den kan bli. Senast var han helt okej även om han åkte dit mot en smygkörd häst men han kommer säkerligen göra en mycket bättre prestation den här gången. Han förbereds lite olika inför varje uppgift och inför vanliga lopp är det standard, eftersom det sliter för mycket att ligga på högsta nivån hela säsongen. Det gäller att välja sina drabbningar och nu har vi haft det här loppet som målsättning i en månad och kört upplägget som vi brukar göra inför Elitkampen och ett par stora lopp till varje år.
Odd Herakles har vunnit Unionskampen de två senaste åren och är en av tre hästar som även har elitloppshelgens Elitkamp på meritlistan (övriga två är Tekno Odin och Lome Brage). Men den här gången är inte den norske fantomen med i startlistan. Inte heller svenske stjärnan Månlykke A.M. gör resan till Karlstad.
- När Tangen Haap är på sin högstanivå brukar han bara ha problem med  Odd Herakles och Månlykke A.M. och eftersom han slipper dem den här gången bör han vara med och hugga om det. Jag kan de norska hästarna lite dåligt men inbillar mig att han är hästen att slå i loppet. Han är den med de tyngsta meriterna och kanske den bästa formen. Jag tycker att han ska vara favorit när bilen släpper iväg fältet.

Frustrerande att stå vid sidan
Den tolvårige topphästen kommer gå utrustad precis som han brukar, med norskt huvudlag, vanlig sulky och barfota runt om. Enda ändringen är att Björn Karlsson inte själv sköter tömmarna. Han har kört hästen i 108 av 113 starter men den här gången placerar en körförseelse honom i utvisningsbåset. Istället är det Erik Adielsson som får förtroendet i vagnen.
- Ska jag vara uppriktig tycker jag inte att det är speciellt roligt att stå vid sidan av. Med andra hästar bekommer det mig inte lika mycket och jag lejer andra kuskar ibland, men när just Tangen Haap ska tävla vill jag köra själv. Det är inte så att jag blir speciellt nervös eller så utan mer att jag blir frustrerad över att inte kunna påverka något. Jag förstår mig faktiskt inte på tränare som inte kör sina hästar själva. Men Erik löser nog det där utan några större bekymmer. Hästen är som en liten bil att köra, otroligt lättsam och fin.
Tangen Haap startar med spår fem bakom bilen och därifrån får Erik Adielsson lägga upp taktiken efter eget huvud.
- Han får köra precis som han vill efter hur hästen känns. Han har kört honom en gång förut och sett honom i 50-60 starter, så han kan hans egenskaper.

Publicerad tisdag 14 september 2021.