San Moteur flygandes i Prix Readly Express

Applåder på Solvalla igen med lättade publikrestriktioner.
Allra mest ovationer fick Björn Goops San Moteur som lade bort 40 meter på en galopp i starten men avslutade hiskeligt till seger i storloppet Prix Readly Express.
- Han är fruktansvärt snabb, sa Goop om hästen som gjorde första starten sedan i november.


Under sommaren satsar travet på en sommarturné för spelformen V86 och i stället för trav i snabbtempo med saxade lopp avgöra hela tävlingskvällar på en och samma bana.
På onsdagskvällen stod Solvalla som värd för spelet.
I restriktionstider fick huvudstadsbanan ta emot en liten klick publik och stämningen byggdes upp under kvällen med den stora begivenheten Prix Readly Express som crescendo i V86-8.
Fyraåringsloppet med 400 000 kronor till vinnaren körs för tredje året för att hylla Prix d’Amerique-vinnaren.
”Rund om magen och inte förberedd för några stordåd”, löd omdömet om San Moteur inför onsdagen. Fjolårets tvåa i Svenskt Travkriterium återkom efter ett sju månader långt tävlingsuppehåll och galopperade dessutom bort 40 meter när bilen lämnade.
Storfavoriten Mister Hercules galopperade direkt och störde San Moteur.
- Ja, han blev lite generad, lite rädd. Så det började ju inte direkt bra, kommenterade Björn Goop.
San Moteur styrdes ner i fjärdepar invändigt och skulle få ta det han kunde av priskakan. Chansen att vinna hade flugit sin kos trodde man...
Per Lennartsson stack till ledningen med Mr Mah Can och fick Mika Forss tryckande utvändigt med Henry Flyer Sisu. Tempot var högt uppskruvat med 1.09, 0 första 500 och 1.11,5 första 1000.
I den sista kurvan kom luckan för Björn Goop när flera hästar galopperade. San Moteur spurtade sylvasst från sitt invändiga läge tog en smått överlägsen seger.
400 000 kronor var förstapriset i Prix Readly Express. Stark tvåa och tapperhetsmedalj till Robert Bergh-tränade Mr Mah Can.
Björn Goop var mycket glad efter loppet.
- Det var så klart en viktig start första loppet. Vi har väntat medvetet med att starta honom eftersom han har en tuff säsong framför sig med jättemånga lopp som vi hoppas kunna kvala in till. Han kom väl förberedd men med skor på alla fyra och lite rund om magen så att det skulle bli seger trodde vi väl inte riktigt, sa segerkusken.
San Moteur vann på tiden 1.11,4 över 2140 meter autostart. Håkan Arvidsson, en morbror till Björn Goop, deläger och har fött upp hästen.
- Det är Håkan som kör alla jobb med honom så jag ska inte ta åt mig äran för det. Han är fruktansvärt snabb San Moteur. När det väl löste sig speedade han för fullt till slut, sa Goop.

Publicerad onsdag 16 juni 2021.