Stort jubel efter Red Lady Express triumf

Christian Persson har bara tre hästar i stallet men en av dem är kanske landets bästa treåriga sto.
Under lördagen kom tränarens hittills överlägset största triumf. Ögonstenen Red Lady Express ledde varje meter av E3-finalen för ston på Färjestad.


Christian Persson kom in i travet och fick ta över träningen av familjens alla hästar sedan hans pappa blivit sjuk. Nu har de tagit fram en av landets mest lovande treåringar. Jublet var stort när Red Lady Express passerade mål som vinnare i E3-finalen för ston. Hästen är uppfödd, ägd och tränad av Christian som har sin licens på Åby.
Loppet blev egentligen helt odramatiskt. Utrustad med Carl Johan Jepson i sulkyn höll Red Lady Express säkert upp ledningen och var efter det aldrig i någon förlustfara. Det fuxiga stoet stack undan väldigt lätt över upploppet för att fastställa segertiden till 1.12,6 över 2140 meter auto. Segern var värd 925 000 kronor. Tvåa slutade Good Vibes och trea i mål var Black Magic Eyes.
– Jag kanske inte förstår det här riktigt ännu…men samtidigt är det ju det här vi trott på hela vägen, det vi satsat mot och matchat för. Det är kul att få visa framfötterna på det här viset. När jag såg hästen i sista sväng med sträckta linor…wow! Det kokade i mig!, sa Christian Persson.

Felix Orlando gav Nordström ny storseger
Per Nordström skördar stora framgångar i unghästloppen. I E3-finalen för hingstar och valacker var det dags igen. Segervapnet hette Felix Orlando som var blixtrande snabb när starten gick och satt i ledningen direkt. Därifrån skulle talangtravaren inte gå att besegra – även om det blev dramatiskt till slut.

Mellby Jinx avslutade fort över upploppet, men var nära galopp och tappade farten. Understödd av sin kusk Erik Adielsson kom Mellby Jinx trots det kvickt tillbaka sista biten men hade inte målfotot på sin sida. Felix Orlando tog segern värd 925 000 kronor på 1.12,1 över distansen 2140 meter auto.

– Jag hade faktiskt lite torskfrossa för Mellby Jinx kom väldigt fort, men det var en underbar känsla när vi fick veta att det var vi som var först över mållinjen, sa Per Nordström efter sin första seger i E3.

 

Click Bait ohotad i Gulddivisionen
Click Bait segrade när han besökte Färjestad i början av april. När det nu var dags för en ny visit på Karlstad-banan upprepade hästen tränad av Stefan Melander bedriften. Gulddivisionen, som också var Färjestads Jubileumslopp, blev säkert för den snabbe femåringen.

Från ett innerspår bakom bilen höll Click Bait problemfritt ledningen och skulle bevaka den positionen hela vägen till mål. Handsome Brad landade utvändigt ledaren efter ett varv och Milliondollarryhme gick en stark avslutning i spåren, men var utan chans att på allvar utmana. Click Bait gick säkert ifrån över upploppet och vann före skrällen Ragazzo da Sopra som gick med i rygg på ledaren. Vinnaren kom i mål på 1.10,5 över 2140 meter auto, en av flera fina vinnartider under dagen.

– Han har fått tillbaka energin igen och jag tror att har mycket pengar att tjäna framöver. Jag tycker vi hade god kontroll på det hela och han gick ju till och med ifrån den sista biten. Jag älskar att köra den här hästen, sa kusken Per Lennartsson i vinnarcirkeln.

Admiral As visade sin kapacitet

Reijo Liljendahl-tränade femåringen Admiral As känns som en häst som vi kommer få se i betydligt större lopp framöver. Nu var det Bronsdivisionens final som gällde, en uppgift som valacken redde ut med bravur. Med Örjan Kihlström i sulkyn gick Admiral As till attack 700 meter kvar, gjorde resten av loppet först ute i tredjespår men kunde ändå avgöra mycket lätt. Ledande Amornero Roc fick ge sig sista biten för den flygande Admiral As. Vinnaren noterade mycket fina segertiden 1.10,9 över 2140 meter auto.

– Han har visat tidigare att det är en bra häst och gjorde det oerhört bra i dag, han gick otroligt snabbt de sista 700 meterna. Det var en ovanligt bra prestation, sa Örjan Kihlström.

Miljonutdelning efter jätteskrällar
Klass 1-finalen slutade i en praktskräll. Ajusco, som hade mindre än en procent av strecken på V75, kunde dra nytta av ett högt utgångstempo och avgjorde till knapp seger efter en vass avslutning. Anders Eriksson körde hästen som tränas av Caroline Jöhncke. Här fick favoriten Zorro Wind ett omöjligt lopp med galopp, en lång bit i spåren och sedan en resa utvändigt om ledaren.

Särskilt mycket mer streckad var inte Sandsjöns Enzo i Silverdivisionens final. Det hindrade dock inte hästen från en överlägsen seger. Conrad Lugauer körde tidigt till ledningen och stack ifrån med 500 meter kvar – sedan var loppet avgjort. 62-oddsaren såg till att höja värdet på V75 rejält.

Mats E Djuse är en av kuskarna som vinner mest lopp i landet. I Klass 2-finalen hade han som uppgift att styra Global Attention, tränad av Jörgen Westholm. Ekipaget stal helt uppmärksamheten. Global Attention var mycket snabb iväg från start och kom att ohotad leda loppet hela vägen.

V75 ® blev efter överraskningarna en riktigt svårlöst historia. Endast tre rätta system med 7 rätt fanns kvar, vilket gav 7 165 162 kronor. 6 rätt betalade 19 421 kronor och för 5 rätt belönades man med 343 kronor.

Daniel U. Olsson

Publicerad lördag 3 juli 2021.