"Björn är väldigt viktig för Face Time"

På söndag ska Face Time Bourbon försvara sin titel i Prix d’Amerique tillsammans med sin svenske kusk Björn Goop. Vi fick en pratstund med tränaren Sebastien Guarato inför det stora slaget.


 

 Vad är skillnaden på Face Time Bourbon nu jämfört med samma tid för ett år sedan?

- Skillnaden är att han är ett år äldre, lite starkare och har tävlat lite mer. Annars är han som i fjol, det är samma häst, säger Sebastien Guarato

Hur är han i stallet?

- Det är en jättesnäll häst. Han är inte hingstig utan väldigt lugn att sköta om. Det finns ingen elakhet i honom. Han har samma rutiner varje dag. Han går i hagen på morgonen, sedan tar vi in honom. Därefter går han en promenad innan han får gå ut igen. Han jobbar två-tre gånger i veckan på min rakbana.

Har han några svagheter? 

- Svagheter, nej det har han inte. I början av karriären hade han en del problem med hälsan. Han hade en böld i bröstet och tappade 50 kilo. Han hade också problem med travet på grund att en hov då han var tre år. Men hästen kom ur allt för att bli ännu bättre efter. 

Hur är han att tävla och träna med jämfört med Bold Eagle?

- De är inte alls lika. Bold Eagle är en mer rustik häst med ett helt annat trav. Han behövde mer jobb. Han hade lite passgång i sig och han, hur säger man… var inte alltid så fokuserad på jobbet. Face Time Bourbon är mer som en galopphäst. Han är väldigt lätt i gången och ganska lätt i kroppen, han behöver inte tränas lika snabbt. Vi kan säga att han har mer naturlig klass än Bold.

Kan du berätta hur du sett på hans uppladdningslopp under det här vintermeetinget?

- Det började i Prix Marcel Laurent. Det var hans comeback efter Lotterian i Neapel. Han vann i väldigt bra stil och gick 1.09,8 utan att vara ansträngd. Det var mycket, mycket bra. Sedan startade han i Prix de Bourbonnais, över 2850 meter, och gick under 1.10 sista kilometern. Några tycker att han var mindre imponerande än vanligt, men han vann ändå. I rygg hade han Delia du Pommereux som stannande lite på slutet. Jag tror ändå han gjorde ett riktigt bra lopp den dagen. Det är inte lätt att vinna från ledning på Vincennes.

Han fick verkligen jobba den dagen…?

- Exakt, han fick gå en bit i backen. Sedan kontrollerade han loppet lite och gjorde sista kilometern under 1.10. Det är inte så dåligt. Alain Laurents sto Chica de Joudes såg till att fick han till att jobba. Kusken fick rycka norsken och tussarna, men jag tror att det förberedde hästen. Det var ett preparélopp för honom, ett tufft lopp, men kanske vad som behövdes inför Prix d’Amerique.

- Sedan startade han i Prix de Bourgogne, i dödens på Davidson du Pont och gick 1.10,4, jag tror att det var löpningsrekord. Hästen gjorde ett topplopp, han vann med kort marginal men från dödens, jag tycker han gjorde en stor prestation. 

Som du precis sa vann han knappt, men jag tycker ändå han var mer imponerande än i loppet innan… 

- Han var bättre, han var mycket finare i travet. Jämfört med Bourbonnais lämnade hästen bättre intryck i Bourgogne. Han visade form och att om han blir svår att slå i Prix d’Amerique.

Det ser ut som han kommer bli väldig stor favorit i år, hur är det att hantera? Du är kanske van det nu efter Bold Eagle? 

- Vi gör allt som vanligt även som favorit. Jag vet att hästen har tränat bra och är i fin kondition, sedan ska Goop göra sista biten av jobbet. Vi kan köra i ledningen, vi kan köra i rygg, vi har flera alternativ. 

Vad betyder Björn Goop för Face Time Bourbon?

- Björn är väldigt viktig för Face Time. Han har inte gjort många fel. Det är inte lätt att köra en sådan häst. Vi kör alltid för att vinna, sedan har vi lite press att samtidigt inte ge hästen för tuffa lopp heller. Björn har praktiskt taget varit felfri. 

Varför bestämde du att Björn Goop skulle köra?

- Eftersom det är en stjärna ville jag ha en kusk som kan prata engelska, det är viktigt. Det är det inte många av de franska kuskarna som kan. I eliten alltså. Sedan, om vi ska vara med i Elitloppet eller på andra resor så är han en internationell kusk, han kan köra överallt. 

När får vi se Face Time Bourbon i Sverige?

- Inte i år. Han har för många ston i aveln. Vi kommer inte att göra som med Bold Eagle. Om vi ska dit någon gång så blir det kanske nästa år, avrundar Sebastien Guarato.


/Kanal 75

Publicerad fredag 29 januari 2021.