Goop tog tredje segern i Prix d’Amerique

Björn Goop och Face Time Bourbon gjorde det igen.
Den svenske stjärnkusken tog sin tredje seger i Prix d’Amerique när han styrde in den franska superhästen till dennes andra raka seger i världens tuffaste travlopp.
– Det är fantastiskt. Det var ett jävla krig, sa Björn Goop kort efter holmgången med Davidson du Pont och Jean-Michel Bazire som blev tvåa.
Segertiden blev nya löpningsrekordet 1.10,8 över distansen 2700 meter och segern var värd 450 000 euro.


Ny travhistoria skrevs på Vincennes-banan i Paris den är söndagen. Det kom att handla om två sulkygiganter som utkämpade en rejäl batalj mot varandra loppet igenom. Björn Goop bakom storfavoriten Face Time Bourbon och Jean-Michel Bazire bakom utmanaren Davidson du Pont. Världsartister såväl mellan skalmarna som i sulkyn med andra ord. Och det blev Björn Goop och Face Time Bourbon som gick vinnande ur den stenhårda fighten. Han fick en bra start med den franske stjärnan som tredje häst längst ut till vänster i banan. Face Time Bourbon inledde i den främre delen i fältet i andraspår men i mitten av den första raksträckan framför de stora läktarna tryckte sig Goop ut framför Davidson du Pont. Bazire fick sig en rejäl tackling och bredsida när han försökte hålla svensken instängd och var tvungen att ta upp sin häst för att den inte skulle galoppera.

– Det är klart det var tufft men man får inte mycket genom att vara snäll här nere. Det blir en batalj och bråk om positioner. Som Jean-Michel sa efteråt att det var tufft kört men hade det varit jag så hade jag gjort samma sak, berättade Björn Goop en stund efter loppet.

Power öppnade stenhårt för Robert Bergh och kom farande till ledningen på upploppsrakan. Men sedan i nedförsbacken övertog Bahia Quesnot ledningen och då var Björn Goop framme och provade för täten men Guelpa bakom Bahia Quesnot valde att försvara ledningen. Goop kunde istället glida ner i rygg på ledaren och vila sin häst en bit, samtidigt som Bazire skuggade bakom med Davidson du Pont.

– Jag trodde jag skulle få överta spets men Guelpa ville köra i ledningen. Men jag fick en bra rygg i backen och det var psykologiskt bra för min häst, sa Goop.

”Valde att sätta allt på ett kort”

In i sista kurvan gick Goop ut i andraspår och satte allt på ett kort med Face Time Bourbon. Han gjorde ett ryck och drog sedan undan vad som gick runt slutsvängen. Face Time Bourbon fick några längders försprång och bakom där jagade Davidson du Pont. Han försökte över upploppet men Face Time Bourbon var omutlig och Björn Goops taktik blev vinstgivande. Den sexårige hingsten, som tränas av Sebastien Guarato, blev historisk och tog sin andra raka seger i Prix d’Amerique. Och för Björn Goop var det tredje triumfen i världens tuffaste travlopp då han även har vunnit med Readly Express år 2018.

– Jag gick ut i andraspår femhundra kvar och valde att sätta allt på ett kort och göra det svårt för Davidson du Pont som jag vet har problem just där runt svängen. Hästen gjorde ett fantastiskt lopp, sa Björn Goop.

– Fy fan! Ursäkta språket men vilket jävla krig det var. Vi fick verkligen utöva alla makter för att komma dit idag. Men det blev perfekt. Det är klart att jag saknar publiken men just känslan att vinna men en sån här häst är fantastiskt.

Segertiden blev 1.10,8 över distansen 2700 meter vilket var nytt löpningsrekord. Davidson du Pont blev klar tvåa och sedan var det långt ner till trean Gu d’Heripre. Svenske Power tröttnade tidigt för Robert Bergh som tog sin häst ur loppet.

Förstapriset var 450 000 euro.

Det här var Face Time Bourbons 29:e seger i 34:e starten och han har nu sprungit in 2 647 440 euro. Tränaren Sebastian Guarato berättade efter loppet att nästa start för Face Time Bourbon blir i Prix de France.

– Det är enormt. Det slår lika högt varje gång. Det är stort, riktigt stort som tränare sa Guarato.

/Michael Carlsson, Kanal 75
Foto av JLL-LeTROT

Publicerad söndag 31 januari 2021.