Björn får med beröm godkänt av pappa Olle

En världsstjärna i sulkyn! Bäst när det gäller!
Så har det låtit i medierna efter söndagens Prix d'Amerique.
Björn Goop får beröm även av pappa Olle.
- Det var så taktiskt rätt kört från början ända till mål.


Olle Goop var länge den segerrikaste svenske kusken genom tiderna innan han passerades av sonen Björn för några år sedan.

Nu är Björn Goop ”större” än Olle, sett till både antalet segrar och vinster i lopp med hög dignitet.

På söndagen utklassade Björn Goop motståndet i Prix d'Amerique med franske favoriten Face Time Bourbon. Duons andra raka triumf i världens kanske största travlopp.

Olle och Annika Goop såg loppet hemma i vardagsrummet i värmländska Kil.

- Det var väldigt stort, det var det, säger Olle dagen efter det stora slaget.

Olle slutade köra lopp 2018 men klamrar sig alltjämt fast på tredjeplatsen i kuskarnas maratonliga i Sverige. En lista Jorma Kontio toppar med drygt 11 000 segrar, före Björn Goop på 7077 segrar och Olle som stannade på 6745 efter sin långa karriär.

77 år gammal är han alltjämt en viktig kugge i det stora travstallet i Kil.

- Det är full tid i stallet. På en gård finns alltid att göra. Det är inga problem att hitta sig arbete, säger Olle.

Söndagen var dock vikt för tv-tittande. Förra året var Olle och Annika på plats i Paris och såg sonen vinna med franske hästen Face Time Bourbon.

- Björn tyckte att det kändes konstigt att det inte var någon publik i år. Det var lite tomt en sådan där dag när det normalt brukar vara uppåt 30 000-40 000 personer på plats. Det blir inte samma känsla, säger Olle.

Efter prisutdelningen hörde Björn av sig till föräldrarna. Kanske ville världskusken kolla om de tyckte att han hade skött sig.

- Han ringde mig inte så långt efteråt då loppet var klart. Vad han sa? Han var ju väldigt, väldigt glad!

Vred sig ur Bazires grepp

Jean Michel Bazire försökte ha koll på Björn Goop i söndagens batalj bakom Davidson du Pont. Uppvaktningen lyckades dock inte. Goop såg till att snirkla sig loss med favoriten i ett tidigt skede av loppet.

Olle Goop:

- Det var så taktiskt rätt kört från början ända till mål.  Det var avgörande naturligtvis att han kom före Bazire under loppet där, det var viktigt. Att han sedan drog iväg och drog undan i slutskedet var det sista avgörande. Bazire fick aldrig något grepp om Björn på så vis, säger Olle.

Goop senior har sett många av travloppen Björn kört och insåg ganska tidigt vartåt det lutade.

- Det syntes att Björn hade mycket att köra med - det är en jäkla bra häst. Face Time Bourbon kanske kommer att tävla ett tag till och man kan alltid hoppas att det blir ännu en seger i Prix d'Ameriquemed den hästen.

2006 vann Björn och Olle Elitloppet tillsammans med Conny Nobell.

2014 och 2017 tog junior hem Elitloppet med Richard Westerinks Timoko.

På de senaste fyra åren har Björn nu vunnit Prix d’Amerique tre gånger. 2018 med Timo Nurmos Readly Express och de två senaste åren med Sebastien Guaratos storstjärna Face Time Bourbon.


/Mikael Wikner, Kanal 75

Publicerad fredag 5 februari 2021.