Världsrekordhållaren kan inte bara springa långt - Elitloppet nästa?

Moni Viking är tillbaka på svensk mark.
Fjolåret gav över 3,6 miljoner insprunget efter segrar i bland annat de båda styrkeproven Harper Hanovers lopp samt Åby Stora Pris.
I år siktar man minst lika högt och på lördag kommer han ut i långloppet Orebro Int’l som går som den sista avdelningen på V75®.
- Hästen känns väldigt bra för dagen och jag hoppas på toppform direkt på lördag, säger ägaren och den temporäre tränaren Jan Lyng.


Den numera åttaårige fuxen är tillbaka hos sin ägare Jan Lyng efter en vinter i Frankrike hos Pierre Vercruysse. På sex Vincennes-starter – däribland en i Prix d’Amerique där han galopperade bort sig – har det blivit en seger i Grupp III-loppet Prix de la Marne, tre tredjeplatser samt en niondeplats och över 1,2 miljoner insprunget så här långt under 2021.

- Hästen har gått bra i Frankrike, men jag har inte varit helt nöjd med hur loppen artat sig för honom. Han har fått dra upp attackerna själv istället för att spara speeden vilket är optimalt för honom. Dock tyckte jag att han hanterade det väldigt bra vid tredjeplatsen senast och det tar vi med oss som något positivt, berättar ägaren.

Elitloppstankar redan i fjol
Nu väntar en vår och sommar på nordligare breddgrader och Jan har av naturliga skäl stora planer för året. Det börjar med ett långlopp i Örebro på lördag, men ägaren själv räds inte att testa kortare distanser senare under året.

- Vi börjar givetvis med starten på lördag och därefter går vi antingen mot att försvara titeln i Harpers eller mot Elitloppet.

- Precis som förra året ska han gå i träning hos Björn Goop, som han följer med hem efter tävlingarna och Björn var redan i fjol inne på att hästen skulle kunna vara med i Elitloppet.

- Han har bara gått två kortlopp genom hela karriären. Ett i Leangen på dålig bana och så när han var fyra på 1.09,4/1609 i Mikkeli förra sommaren. Moni Viking har inga problem med kort distans och det vore spännande att prova.

- Vi hade faktiskt planer på att vara med i Paralympiatravet, men där kom vi inte med så nu blev det den här vägen istället, avslöjar tränare Lyng.

Helt perfekt i banjobb
Hästen kom hem till Jan efter den senaste starten som gjordes i slutet av mars på Vincennes och har därefter följt sitt träningsprogram till punkt och pricka.

- Han känns väldigt bra för dagen och jag tror att han ska vara i gott slag direkt i comebacken på svensk mark.

- Vi fixade lite smågrejer på honom och lät honom ta igen sig en period vid ankomsten, innan vi skruvade upp med tyngre träning i tre veckor. Därefter har vi lättat på träningen igen och han var faktiskt inne och gick första banjobbet sedan hemkomsten under söndagen. Där körde vi inte så snabbt, men däremot långt och så lät jag honom springa en repa i 10-fart till slut. Han kändes helt perfekt och detta på järnskor samt med träningsutrustning i övrigt.

- Jag tror att det är gynnsamt för honom att komma hem och få en annan typ av träning än den han har fått nere i Frankrike. Känslan är att han ska vara nära toppformen redan på lördag även om det optimala troligen hade varit att han hade fått en veckas lätt träning ytterligare, funderar Jan.

Nytt världsrekord?
Grunddistansen i Orebro Int’l är 3140 meter och då Moni Viking står belastad med 40 meters tillägg är förutsättningarna exakt desamma som vid segern i Harper Hanovers lopp i fjol. Då sprang hästen nytt världsrekord via 1.11,9/3180.

- Det såg ut att vara bra hästar emot på lördag, men han visade i fjol att han inte har några problem med att slå dessa och jag tror att han är med och gör upp om segern – han har visat gång efter annan att han är så pass bra.

- Det blir några nyheter för hästen jämfört med Frankrike-starterna och det är bara till hans fördel. Han trivs ju alldeles utmärkt med Björn i sulkyn och så kör vi med den amerikanska vagnen direkt – den har vi ju inte fått använda i Frankrike på grund av reglerna. I övrigt blir det barfota runt om samt norskt huvudlag precis som på Vincennes. Han har fått spara hov i en dryg månad inför detta och fötterna ser bra ut. Vi har en spännande säsong framför oss och jag hoppas att vi börjar med seger direkt på lördag, avslutar Jan Lyng som har all anledning till att vara optimistisk inför Moni Vikings 2021.

Robin Malmgren, Kanal 75

Publicerad tisdag 27 april 2021.