Rekordsnabb Click Bait fällde favoriten

Snabbast i landet i år.
Stefan Melanders amerikanare Click Bait spräckte 1.10-vallen och fixade miljonutdelning på V75.
- Han är helt magisk. Det är en fröjd att köra den här hästen, berömde Per Lennartsson sedan han gasat runt på 1.09,9 och vägrat låta storfavoriten Don Fanucci Zet gå i närkamp.


Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal på långfredagen brukar locka landets främsta femåringar och ofta bli årets första riktiga fartfest på den snabba Färjestadsovalen.

Årets upplaga såg kanske lite ihålig ut på förhand, men levde mer än väl upp till historien och utmynnade i en härlig speedduell där klockorna visade 1.06,7 sista halvvarvet med årets första segertid under 1.10 på tusenmetersbana i Europa.

Detta efter att Click Bait blåst förbi Don Fanucci Zet från början och tvingat denne att trava utvändigt hela vägen.

- Han är helt magisk, just när bilen släpper så kan man bara gasa. Han har en sådan frekvens och elegant stil. Det är en fröjd att köra den här hästen, berömde Lennartsson som gasade för andra gången runt slutsvängen och inte lät storfavoriten komma riktigt nära.

- Jag körde mot Don Fanucci och såg att han fick lite hemlängtan 400 kvar, då valde jag att köra och det gick oerhört fort ut ur sista sväng. Det är en härlig känsla och det är ett stort lopp att vinna också, fortsatte segerkusken som också antydde att det var en insats värdig en plats i Elitloppet.

 - Han platsar nog i det allra största loppet, som en av de 16.

Att Don Fanucci Zet platsar där var nog de flesta bedömare överens om redan innan loppet.

Nu fick han sträcka vapen, men höll andraplatsen utan problem med följande omdöme från sin körsven Örjan Kihlström:

- Jag är jättenöjd med hästen, han kändes väldigt fin och gjorde ett bra lopp. Det är klart det fattas kanske lite kick, men det tror jag säkert kommer med det här loppet och kanske något lopp till i kroppen.

Galopp med segern klar

En betydligt värre missräkning för tränaren Daniel Redén och Kihlström kom i dagens andra huvudlopp, Folke Hjalmarssons Minneslopp för de femåriga stona.

Milady Grace var på väg mot en storstilad årsdebut sedan hon glänst i värmning och visat förbättrad snabbhet bakom startbilen. Men till synes helt utan anledning och med massor av krafter i behåll så högg hon lika plötsligt som oväntat i galopp kort före mål.

- Det kom överraskande för mig, det kändes klart i det läget. Hästen kändes väldigt bra i övrigt, stark och fin på alla vis, så det var lite snöpligt, konstaterade Kihlström.

Segern gick istället till Johan Untersteiner-tränade Gina Mearas som placerades utanpå ledarinnan av Björn Goop.

- Jag ville ha en snabb avslutning och körde mer för andrapriset. Det gick jättefort över upploppet och min häst har inga problem att trava fort. Jag tror att hon får ett bra år, konstaterade Goop som vann ett lopp på svensk mark under årets första 80 dagar, men nu rakat in elva segrar på två veckor.

Plåster på såren blev det ändå för Redén och Kihlström sedan Launch’em spårat runt om i Copiads Silverpokal.

Dubbla jätteskrällar

Apropå Copiad så visade dennes ständige följeslagare Erik Berglöf att han fortfarande kan ställa i ordning när det vankas stora pengar.

Witty hade 0,72 procent av insatserna på V75 i ryggen när hon blåste runt konkurrenterna i tredjespår runt sista sväng.

Ytterligare en jätteknall kom i kallblodsloppet där Magnus Jakobsson serverade Trö Faks en drömresa i ledarryggen och dessutom lyckades parera en galopp mitt på upploppet.

- Hästen är elva år och jag har haft honom sedan han var föl. Jag har tagit det lugnt och egentligen aldrig haft några stora förväntningar. Men idag var han go, jublade norskan Jenny Thygesen som för första gången provade sin häst på den här sidan gränsen och hade segerfesten planerad:

- Nu far vi hem och tar en coronatest, och lite godis.

96 kronors Harry Boy gav över fyra miljoner

Elva är även antalet segrar som Andreas Lövdal numera kan bokföra sig för under 2021.

Fredagens segerrecept bakom Maria Törnqvist-tränade Chang var snabbstart till ledningen, släppa till favoriten Gerben och hitta lucka på upploppet.

Dagens gladaste vinnare var ändå Markus Linryd som hivade körspöet all världens väg sedan han rundat konkurrenterna i amatörloppet bakom Bengt Bergs förvandlingsnummer Bara du Chene, som är obesegrad i fyra starter i år.

Såvida inte de två vinnarna med sju rätt på V75 blev ännu lyckligare vill säga.

En spelare från Eskilstuna hade lämnat in ett matematiskt system för strax över 2 000 kronor och kunde hämta ut 4,6 miljoner.

Den andre vinnaren var från Karlstad och hade spelat en Harry Boy för 96 kronor som fick nöja sig med 4,2 miljoner.

På lördagen fortsätter Spring Race med V75 från Halmstad.

Robin Johansson, Kanal 75

 

Publicerad fredag 2 april 2021.