Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Mästerlig styrning av Goop i Prix d’Amérique

Prix d’Amérique firade 100 år.
Då bjöd Björn Goop för en millimeterstyrning med Face Time Bourbon.


Den svenska världskusken var rörd efter sin andra seger i världens tuffaste travlopp.
– Vilket krig det var! Vilket krig det var i loppet… Att vinna ett Prix d’Amérique är fantastiskt, att få vinna två är enormt.

2018 vann Björn Goop Prix d’Amérique med Readly Express. På söndagen var den svenske stjärnkusken tillbaka i vinnarcirkeln i världens tuffaste travlopp. Björn Goop gjorde precis alltid rätt och svarade för en millimeterstyrning bakom startfältets yngsta häst, femårige Face Time Bourbon.


Björn Goop var bra med i starten för att sedan se till att få rygg på favoriten Davidson du Pont i andraspår. När sedan fjolårsvinnaren och Davidson du Ponts stallkamrat Bélina Josselyn kördes fram och Jean-Michel Bazire valde att punktmarkera Björn Goops häst utvändigt såg det länge ut som Bazire-stallet hade värsta motståndaren i säcken. Men in mot upploppet kom luckan istället invändigt och i händerna på Björn Goop accelererade Face Time Bourbon och avgjorde i bländande stil.

– Det är alltid svårt för en häst att gå inåt och accelerera, så jag fick ta det lite försiktigt och inte bara klämma på direkt utan han fick trava in sig på innerspåret och sedan när vi accelererade så var det en enorm känsla, jag bara kände, kommer vi hinna fram? Kommer jag hinna fram? Och sedan när jag kände att vi kommer hinna fram då bara… bang, bang säger jag bara, det smäller allt som är och man vet knappt var man är, det är eufori. Just nu är jag fantastiskt lycklig, sa Björn Goop i en känsloladdad intervju direkt efter loppet.

Klockorna visade kilometertiden 1.03 sista 200 meterna på Face Time Bourbon och segertiden blev fina 1.11,5 över distansen 2700 meter.
– Det är en fantastisk häst, en exceptionell undantagshäst som har enorm fart i benen, konstaterade Björn Goop.

Blågula hästarna oplacerade

Triumfen var värd 4,2 miljoner kronor och kretsen kring Face Time Bourbon firade vilt efter loppet tillsammans med Björn Goop, som mer eller mindre fick ”bada” i champagne.
– Björn hittar alltid rätt väg och gör alltid allting rätt, berömde franske tränaren Sébastien Guarato som kunde räkna in sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år. 2016-2017 vann hans Bold Eagle.

De tre svenska bidragen i Prix d’Amérique hade en tuff dag och samtliga slutade utanför de sju prisplaceringarna. Milligan’s School förde en anonym tillvara långt bak hela vägen, Propulsion fick en dålig start och tröttande helt efter att Örjan Kihlström avancerat framåt för att till slut hitta en position invändigt på innerspåret. Ringostarr Treb galopperade tidigt.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

Publicerad söndag 26 januari 2020.