Elitloppsaktuell vann Prins Carl Pihlips Jubileumspokal

Efter segern i Fyraåringseliten på Solvalla förra året började det pratas om Elitloppet för jänkaren Missle Hill.


På Långfredagen var han tillbaka med en imponerande seger i Prins Carl Philips Jubileumspokal i Karlstad med 250 000 kronor till vinnaren.

– Elitloppet tänker vi inte så mycket på nu. Vi tar ett lopp i taget, sa nöjde tränaren Daniel Redén.

Färjestadstravet bjöd på topptävlingar med V75 under långfredagen med femåringsloppet Prins Carl Philips Jubileumspokal som huvudnummer.

Missle Hill var en smula hetsig bakom bilen och tog enkelt hand om ledningen från tredjespåret. Örjan Kihlström fick sedan styra loppet som han ville och 1.10,4 första halvvarvet blev till 1.1,3 första rundan. På den sista bortre långsidan släpptes Missle Hill upp några snäpp i tömmarna och lämnade bakomvarande med ett par tre längder och det såg inte alls ”slutsålt” i mål.
Segertiden skrevs till 1.10,4 över 1640 meter, auto.

Daniel Redéns seger på långfredagen var hans tredje som tränare i det stora femåringsloppet. 2016 vann han med Propulsion och 2019 med Perfect Spirit.

Missle Hill hade lite problem med fräschören tidigare enligt tränaren men har kommit ur vintern lite åt det pånyttfödda hållet.
– Vilken årsdebut! Man kan inte annat än bli imponerad av den här hästen. Han är inte större än en My Little Pony men har hjärta och lungor som en elithäst, sade en mycket nöjd Daniel Redén.
Solvallatränaren var på väg att säga något, men avbröt sig.
– Han kan kuta fort alltså och med det här loppet i kroppen tror jag att…jamen, det är en ruggig sprinter.

I studion i ATG Live menade experten Stefan Hultman att Missle Hill definitivt är en häst för Elitloppet sista söndagen i maj. Daniel Redén ville inte prata om Elitloppet.
– Ah, det tittar vi inte så mycket på nu. Vi tar ett lopp i taget och han är bara fem år. Men det är skitkul att han var så här fin!

Zarenne Fas och Forfantone Am levererade tunga spurter till andra- respektive tredjeplatsen i Prins Carl Philips Jubileumspokal. Daniel Redén och Örjan Kihlström vann även med Vivacious Allie (38 procent) som spårade Folke Hjalmarssons Minneslopp runt om.

Kungapokalen nästa för jätteskrällen

Långfredagens traditionella tävlingar i Karlstad avgjordes i vackert väder helt utan publik på platserna på grund av coronaviruset. Många tränare laddar mot Färjestads våromgång och som vanligt fick publiken framför tv-apparater och datorer se många toppar göra sina årsdebuter.
Unghästarna stod i centrum med fyra lopp ingående i tävlingsserien Breeders’ Crown för tre- och fyraåriga hästar.

I Breeders-loppet för de fyraåriga hingstarna och valackerna briserade en riktig påskbomb.
Åbytränaren Stefan Granlunds Tabasco C.D. avslutade fjolåret med en V75-seger och inledde det nya med en annan. En jätteskräll endast spelad på 0,55 procent på V75. Tränarsonen Joakim Granlund satt absolut sist i elvahästarsfältet och gav sig av som tredjehäst i tredjespår varvet från mål med Tabasco C.D. Sista 700 blev det positionsproblem där bland annat Björn Goops betrodde Fort Knox tappade travet. Tabasco C.D. veks då ut i fjärdespår och avslutade som en furie över upploppet.

Segern kom på målfoto mot ledande Arnie Express. Storfavoriten Digital Summit galopperade efter start.

Stefan Granlund har hela tiden sagt att man siktar mot Kungapokalen med Tabasco C.D. Åbytränaren lär inte ha ändrat sig efter fredagens fantomlopp. Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2140 meter, auto.

Ganga Bae mot sig själv

Stefan Melanders Ganga Bae var dagens största favorit på V75-spelet och vann också Breeders’ Crown-loppet för de fyraåriga stona mycket enkelt.

Jorma Kontio fick överta ledningen efter 500 körda och dämpade därefter tempot. Ganga Bae – 64-procentare på V75 – lufsade enkelt undan med alla extraväxlar odragna och kanske behöver visa lite ytterligare framöver för att helt befästa sin position som kullens främsta sto.

Rommetravets Joakim Elfving tränar ett av de största utropstecknen i Breeders Crown-loppen. I de treåriga stonas uppgörelse visade Clockwork att den positiva insatsen senast i Margaretas Tidiga Unghästserie på Solvalla inte var någon tillfällig nyck.

På lördagen rundade Clockwork hela fältet från ett tolftespår och trots dryga spår under slutrundan hade hon mod att mata ner ledande favoriten Florist i den sista kurvan och kliva ifrån.
Christoffer Erikssons Forever Melon är obesegrad från ledningen efter fyra försök.

I Breeders’ Crown för treåriga hingstar och valacker fick valacken spåra i makligt tempo. Efter 1.16,0 första rundan fick Forever Melon dra sista 1000 strax över 1.12,0 och besegrade utvändige favoriten Hector Sisu på målfoto.

80 miljoners jackpot på söndag

I V75-3 rätades frågetecknen ut angående Robert Berghs Vikens High Yield stayeregenskaper. Sexåringen fick visserligen bestämma en del efter tidig ledning men såg närmast oberörd ut när han stegade undan.

Per Nilsson pressade på genom den sista kurvan och försökte utmana favoriten med hemmahästen Enzo Am som höll klart bra mot övermakten.

Sju rätt på V75 delade ut 59 473 kronor och sex rätt 133 kronor. Det blev jackpot för fem rätt och därmed rullar miljoner vidare till går den stora finalen i Spring Race på söndag på Rommetravet. En multijackpot har utlovats sedan länge och nu ligger 80 miljoner kronor och väntar på en ensam vinnare med sju rätt.

Mikael Wikner, Kanal 75
Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Publicerad fredag 10 april 2020.